A volt KFKK épülete a Ménesi úton   A WAT épülete
Készítette: Bézy Richárd
 
Utolsó módosítás: 2014.11.04.

 

 


 

Krakkó - Kraków
2014.09.19-21. - 19.-21.09.2014.A V-76-os csoport a 2012-ben megrendezett tengerparti 30. évfordulós találkozót követően, 2014. szeptember 19. és 20. között - Budapesthez egy kicsit közelebb - Lengyelország egyik legszebb történelmi városában, Krakkóban találkozott újra. A főszervező Ryszard Lelito kollégánknak és segítőjének, Andrzej Kołeczeknek köszönhetjük, hogy ismét találkozhattunk.

A szervezés időszakában lehetett jelentkezni különböző kirándulásokra 19-én és 20-án, mivel a találkozó fő rendezvénye szombat este volt Krakkó Bronowice kerületének egyik hoteljában, ahol megszálltunk. A többség a hagyományokhoz híven természetesen nem egyedül érkezett.

A 19-ei Wieliczka és Wawel kirándulásokra jelentkezők, már előző nap megérkeztek. Nem is bánták meg, hogy hamarabb jöttek, mert rögtön felidézhették hogyan képesek a lengyelek örülni, amikor világbajnokságon győznek. Ezúttal röplabdában a négy közé jutásért győzték le az oroszokat, amit féktelen öröm követett.

A kiránduló csapat nagyobbik része másnap neki vágott a wieliczkai sóbányának, a kisebbik csapat pedig a Wawelt igyekezett felfedezni. A sóbányánál nagy volt a csodálkozás, mikor kiderült, hogy ez nem a sokszor látogatott kiépített turista része a sóbányának, amit utcai ruhában nagyobb csoportban lehet vezetővel látogatni, hanem a bányaművelésből már kivont kis csoportban, bányász szakfelszerelésben látogatható rész, ahol mindenki saját magának világit. Megtanultuk rögtön mi a különbség a "Trasa turystyczna" és a "Trasa górnicza között". Tudom ajánlani mindenkinek, aki egy 2,5 órás földalatti túrát, némi könnyű bányász munkával fűszerezve képes túlélni, hogy ha legközelebb Wieliczkában jár, ne hagyja ki ezt a lehetőséget. Sikerült megörökíteni bányászati tevékenységünket, érdemes megnézni a képeket.

A nap délutáni kirándulása a szocialista éra nagy krakkói városrészébe, Nowa Hutába, vezetett, amely az 50-es években épült hatalmas vasművéről és a köré épült gigantikus munkás lakótelepekről híres mind a mai napig.

Szombat délelőtt, egy-két záporral megijesztve igyekeztünk ismét megnézni Krakkó Óvárosát. A szervezők javaslatára a turisták számára rendszeresített 8 személyes elektromos mini járművekkel, ún. melexekkel kezdtük nézelődésünket. Városnézésünk fő célpontja Krakkó Kazimierz városrésze volt, amely Krakkó valamikori zsidó negyede. Nagyon sok műemlék épülettel és érdekesebbnél érdekesebb ún. romkocsmával találkoztunk utunk során. Mint kiderült a többség már számtalanszor járt Krakkóban, de mindig csak a Wawelhez, meg a Sukiennicához jutott el, úgyhogy igen hálásak voltunk a szervezőknek az ötletért. Ebédünket a Wawel tövében lévő étteremben magunkhoz véve a kora délutánt még mindenki az Óvárosban töltötte. Ezekről is nagyok sok kép készült, érdemes átlapozni őket.

A találkozó fénypontja este hatkor vette kezdetét, amikor a hotel éttermében a szervezők üdvözlő szavai és a meglepetés ajándékok kiosztása után (hölgyeknek zakopanei papucs, uraknak 60 %-os gruszkówka) Zenek Kowalski évfolyam rangidős csoportparancsnok megnyitotta a találkozót, és javasolta költse el mindenki vacsoráját mielőtt a megjelentek visszaemlékezéseikbe belekezdenek. Felkérte az új megjelenteket (akik eddig nem, vagy csak ritkán vettek részt találkozókon), hogy hosszabban beszéljenek arról mi történt velük az elmúlt 30 évben. A vacsorát követően hangzottak el a visszaemlékezések, a WAT-os időket idéző vers és a sok-sok dícséret a szervezőnek. A magyar csoport részéről köszönetünket a szervezőknek egy szerény ajándékkal, a többi megjelent kollégának pedig néhány üvegborral és némi pálinkával próbáltuk kifejezni.

A találkozó fényét nagyban emelte, hogy a többség nem egyedül, hanem szívének kedves társával jelent meg.

A találkozó sikerét és a csoport parancsnok eredményességét mutatja, hogy már a vacsora közben eldőlt, hogy a következő találkozó lehetséges helyszínei Wrocław, Varsó és Krosno. Sőt magyar részről bejelentettük, hogy legkésőbb három év múlva szívesen szerveznénk ismét egy magyarországi találkozót.

Kívánjuk, hogy szervezők munkáját siker koronázza 2015-ben és 2016-ban.

A találkozó jó hangulatáról, a régi barátságok újrakötéséről és megerősítéséről a csatolt képek tanúskodnak.


2014.09.19. - 19.09.2014.


Wieliczka bányász útvonal - Wieliczka trasa górnicza

Krakkó Nowa Huta - Kraków Nowa Huta

Vacsora a szállodában - Kolacja w hotelu


2014.09.20. - 20.09.2014.


Krakkó Öregváros - Kraków Stare Miasto

Ünnepi vacsora - Uroczysta Kolacja


2014.09.21. - 21.09.2014.


Búcsú, utazás haza - Pożegnanie odjazd do domuUgrás a lap tetejére
Skok do góry strony